Prvi susret sa kockom

Zakon definiše propisanu udaljenost kladionica od škola, ali pitanje je koliko se zakonske odredbe poštuju. Nakon što je opozicija nedavno pokrenula inicijativu da se kladionice u blizini škola zatvore istraživali smo da li kladioničari poštuju propise i zašto sve više mladih traži stručnu pomoć za odvikavanje od kockanja.

Prvi susret sa kockom smatra se vrstom zabave. Uplata tiketa i praćenje sportskih utakmica uglavnom se smatra bezazlenim. Da upravo tako može početi kockanje svedoči nam dvadesetsedmogodišnji mladić koji je na programu odvikavanja.

„Taj tiket je nešto što je zanemarljivo, a taj tiket pokreće te receptore u našem nervnom sistemu koji će me verovatno odvesti opet na aparat, prvo ću dati malo para, ali kroz 10 dana ja ću biti u dugovima. To je prvo mahom bilo jednom u 10 dana, 15 dana i to se povećavalo vremenom sve više i više, dok se ne dođe do trenutka da se maltene svakodnevno ide u kladionicu da se odigra neki tiket“, priča on.

Psihološkinja Jelena Manojlović kaže da se zakonska regulativa donekle poštuje, ali postoje delovi grada gde se ne poštuje.

„Međutim, 200 metara je ništa. Deca se skupljaju ispred kladionice i čekaju nekog starijeg ko će da izađe, da mu daju novac da uplate tiket i obično ljudi izlaze u susret deci, jer prosto se još uvek ne smatra da je kladionica kocka i da to može da izazove ozbiljan problem kako za osobu koja kocka tako i za njegovu porodicu“, rekla je ona.

https://rs.n1info.com/vesti/prvi-susret-sa-kockom-zabava-mladic-na-odvikavanju-tiket-pokrece-receptore/